Gruzinka

Kiedy wymieniamy tradycyjne polskie potrawy, zwykle na jednym z pierwszych miejsc znajdują się pierogi. Okazuje się jednak, że pierogi to również bardzo popularne danie w kuchni gruzińskiej.

Pierogi nie dość że popularne i lubiane są też jednym z najszybszych sposobów na szybki i pyszny obiad. Nieco inną wersję tego dania proponuje mińska piekarnia Gruzinka, która od kilku miesięcy zaprasza pyszne pieczywo i wyborne dania kuchni gruzińskiej.

Chinkali, bo to o nich mowa, to nieduże pierożki w formie sakiewki. Jednak ich niezwykłość nie kończy się na oryginalnym kształcie. Chinkali wypełnione są nadzieniem z mielonego mięsa oraz pysznym bulionem, który należy wypić po przegryzieniu pierożka, by nie stracić nic z fantastycznego smaku. Chinkali pachną ziarnami kolendry, natką pietruszki i szalotką

Gruzinka serwuje również wersję vege czyli chinkainto z pieczarkami. Obydwa rodzaje pierożków można zjeść na miejscu w otoczeniu aromatu przypraw i świeżego chleba wyjmowanego prosto z pieca. Chinkali są też fantastycznym pomysłem na domowy obiad – wystarczy tylko podgrzać i możemy się cieszyć egzotycznym smakiem Gruzji we własnej kuchni. Dodatkowym atutem potraw oferowanych w Gruzince są świeże składniki, z których przygotowywane są wszystkie dania.

A jeśli ktoś nie przepada za pierogami, może sobie wybrać gruziński kebab czy którąś z wielu innych potraw z mięsem, bakłażanem czy papryką. Ale o tym jak smakują kolejne dania serwowane w Gruzince napiszemy za tydzień.

redakcja
redakcja

Latest posts by redakcja (see all)

http://www.nowydzwon.pl/wp-content/uploads/2018/10/gruzinka-front-1024x768.jpghttp://www.nowydzwon.pl/wp-content/uploads/2018/10/gruzinka-front-300x300.jpgredakcjaAKTUALNOŚCISPONSOROWANE
Kiedy wymieniamy tradycyjne polskie potrawy, zwykle na jednym z pierwszych miejsc znajdują się pierogi. Okazuje się jednak, że pierogi to również bardzo popularne danie w kuchni gruzińskiej. Pierogi nie dość że popularne i lubiane są też jednym z najszybszych sposobów na szybki i pyszny obiad. Nieco inną wersję tego dania...