Gruzinka

Od niespełna pół roku działa w Mińsku Mazowieckim piekarnia Gruzinka. Dzięki niej na lokalnym rynku pojawiły się kubdari, blincziki, chinkali czy będące podstawą gruzińskiej kuchni lawasze i chaczapuri.

Gruzinka to coś więcej niż piekarnia, choć jej flagowym produktem jest ekologiczne i zdrowe pieczywo lawasze wypiekane w specjalnym piecu. Podstawą lawasze jest mąka pszenna, woda, drożdże i sól. Nie zawierają żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków. Pyszne i chrupiące wyjmowane są pieca i jeszcze gorące trafiają do klientów. Tutaj liczy się przede wszystkim świeżość.

Z Gruzją niezmiennie kojarzą się też chaczapuri. To rodzaj okrągłego chlebka nadziewanego serem. Wyglądem trochę przypomina pizzę i można go jeść z rozmaitymi dodatkami, choć klasykiem jest chaczapuri podawane z lekko ściętym jajkiem. Chlebek ten jednak sprawdzi się jako dodatek do niemal każdej, również polskiej potrawy, z mięsa czy warzyw. Świetnie smakuje też bez dodatków jako szybka i pożywna przekąska, którą można zabrać do pracy czy szkoły.

Jednak gruzińskie pieczywo to nie jedyna oferta Gruzinki. Do jej wnętrza przyciąga zapach świeżego pieczywa oraz aromat ziół i przypraw, które dodawane są do pozostałych smakołyków serwowanych w przytulnym wnętrzu. A dodatkowym atutem jest możliwość spróbowania wszystkich tych pyszności na miejscu, zanim zrobimy większe zakupy.

Podczas kolejnych spotkań z Gruzinką zaprezentujemy inne przysmaki i podpowiemy jak wykorzystać je w naszej kuchni. Tymczasem zapraszamy do Gruzinki na chaczapuri i lawasze.

redakcja
redakcja

Latest posts by redakcja (see all)

redakcjaAKTUALNOŚCISPONSOROWANEchaczapuri,Gruzinka,lawasze
Od niespełna pół roku działa w Mińsku Mazowieckim piekarnia Gruzinka. Dzięki niej na lokalnym rynku pojawiły się kubdari, blincziki, chinkali czy będące podstawą gruzińskiej kuchni lawasze i chaczapuri. Gruzinka to coś więcej niż piekarnia, choć jej flagowym produktem jest ekologiczne i zdrowe pieczywo lawasze wypiekane w specjalnym piecu. Podstawą lawasze jest...