warsztaty

W czwartek, 23 listopada w wiosce kulinarnej w Podcierniu odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane przy współpracy Gminy Cegłów z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego.

Udział w wydarzeniu wzięło 50 pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Cegłów, które dzięki spotkaniu wzbogaciły swoją wiedzę na temat samodzielnego wykonywania w warunkach domowych różnych rodzajów serów, w tym sera koziego. Oficjalnie warsztaty serowarskie otworzył wójt gminy Marcin Uchman. Zajęcia podzielone były na dwa panele. Pierwszy – teoretyczny, dotyczący mleka i jego produktów był wprowadzeniem do części praktycznej, podczas której uczestnicy uczyli się wytwarzania sera. Następnie poznali tajniki produkcji ricotty z wykorzystaniem powstałej serwatki.

Całość zwieńczyła degustacja wykonanych serów oraz poczęstunek z produktów tradycyjnych i regionalnych, przygotowany przez gospodarstwo Grażyny Stelmachowskiej przy wsparciu KGW Podciernie. Serdeczne podziękowania należą się Krzysztofowi Jaworskiemu – serowarowi żuławskiemu, który wspaniale poprowadził warsztaty. Stanowiły one doskonałą okazję do zdobycia ciekawej, praktycznej wiedzy. Na realizację zadania organizatorzy otrzymali wsparcie finansowe od Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w wysokości 2 750 zł brutto. (mat. UG Cegłów)

redakcja
redakcja

Latest posts by redakcja (see all)

http://www.nowydzwon.pl/wp-content/uploads/2017/12/A-warszataty-serowarskie-768x1024.jpghttp://www.nowydzwon.pl/wp-content/uploads/2017/12/A-warszataty-serowarskie-300x300.jpgredakcjaAKTUALNOŚCI
W czwartek, 23 listopada w wiosce kulinarnej w Podcierniu odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane przy współpracy Gminy Cegłów z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Udział w wydarzeniu wzięło 50 pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Cegłów, które dzięki spotkaniu wzbogaciły swoją wiedzę na temat samodzielnego wykonywania w warunkach domowych...